Bemutatkozás

A fejlődés útján

A világon elsőként sikerült olyan fehér TV paprika hibrideket nemesítenünk, amelyek az eddigi legmagasabb rezisztencia csomagot tartalmazzák. A Zentus F₁ dohány mozaik vírus, paradicsom bronzfoltosság, lisztharmat és uborka mozaik vírus ellenállósággal rendelkezik. A Kobalt F₁ fajtánk pedig az előbbieken túl még fonálféreg rezisztenciával is bír.
Mindkét fajtára jellemző, hogy kevés a zöldmunka igénye, korai érésű, vastag húsú és rendkívül bőtermő, ezért nagyon jó eredményekkel termeszthető. A Zentus F₁ termései vállasabbak, testesebbek. A Kobalt F₁ keskenyebb vállú, hosszúkásabb.

Hazánkban a fűszerpaprika termőterülete 1960 és 2000 között átlagosan 13.600 ha körül alakult, az 1978-as év kimagasló volt a maga 20.400 ha-jával. Napjainkra ez már csaknem tizedére, 1.600 ha-ra csökkent.
A Duna-R Kft. szívügyének tekinti, hogy a magyarországi fűszerpaprika termesztés megmaradjon, a termőterület ne csökkenjen tovább. Ezért a fűszerpaprika nemesítést évek óta kiemelt feladatnak tekinti a cégvezetés. Ennek eredményeképpen a Duna-R Kft. 2021-ben két új gépi betakarításra alkalmas édes fűszerpaprika hibrid fajtát jelentett be, ezek a Hajnaltáj F₁ és a Pirkadat F₁.